Barolardan ortak ses: Belediye başkanları derhal görevlerine iade edilmeli

BASINA VE KAMUOYUNA

Bugün sabahın erken saatlerinde Batman, Silvan, Lice, Eğil, Güroymak, Halfeti, Gökçedağ ve Ergani belediyelerine kayyım atandığını, belediye eş başkanlarının gözaltına alındığını, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Batman Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz ile Diyarbakır'ın Silvan Belediyesi Eş Başkanları Naşide Toprak ve Abbas Azizoğlu'nun da görevden alındığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Tüm dünyanın Corona salgınıyla mücadele ettiği, birlik, beraberlik ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde belediye başkanlarının görevden alınması, yerlerine kayyım atanması ve devamında gözaltına alınmaları hukukla bağdaşmadığı gibi toplumsal barışa, kamu sağlığına ve dayanışmaya zarar verdiğini belirtmek isteriz.

Toplum, sandıktan çıkan sonucun aksine yönelik her türlü eylemi veyahut kararı, seçmen iradesinin ortadan kaldırılması olarak değerlendirmektedir. Halk iradesinin üstünde hiçbir irade bulunmamakta, alınan kayyım kararları ile seçmen iradesi yok sayılmaktadır.

Demokrasinin kalbi olarak nitelenen sandığın, kayyım kararıyla işlevsiz hale getirilmiş olması, hukuk devleti ilkesine ve demokrasimize ağır bir hasar vermektedir.

Belediye başkanlarının gözaltına alınması ve yerlerine kayyım atanması hukukun temel kurallarını, seçme ve seçilme hakkını ağır bir şekilde ihlal etmiştir. Demokrasinin olmazsa olmazı olan seçme ve seçilme hakkının kayyım uygulamaları ile ihlal edilmesi hukuk devleti olmanın varlığına ciddi anlamda zarar vermektedir. Demokrasinin, hukuk devleti ilkesinin, kanunun amacının ve kamu yararı dikkate alınarak, gözaltına alınan belediye eş başkanları serbest bırakılarak derhal görevlerine iade edilmelidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

1. ADANA BAROSU BAŞKANI AV. VELİ KÜÇÜK ​​​​​