Bursa Barosu, Metin Lokumcu davası için Trabzon'daydı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Artvin'in Hopa ilçesinde yapacağı miting öncesi çıkan olaylarda polisin sıktığı biber gazı ile fenalaşıp hastanede yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili 10 yıl sonra açılan dava Trabzon'da başladı. Davayı Bursa Barosu da iki avukatla izledi, katılma talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Güvenlik gerekçesiyle Hopa'dan Trabzon'a alınan davada 13 sanık, ifadeleri talimatla alındığı için duruşmaya katılmadı. Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu, “Bizler, Lokumcu ailesi olarak, bugün eksiksiz buradayız. Sanıklar burada değil. Onlarla göz göze gelmek isterdim” dedi.

Bursa Barosu adına davayı Av. Büşra Pınar Altınoluk ve Av. Mine Aydın izledi. Metin Lokumcu'nun eşi, oğlu ve kardeşlerinin katılma taleplerinin kabul edildiği duruşmada, baroların ve sivil toplum örgütlerinin katılma talepleri reddedildi.

Katılan vekillerinin görevsizlik talepleri de reddedilirken, sanıklara soru sormak ve yüzyüzelik ilkesi gereğince sanıkların duruşmaya getirilmeleri, bu kabul edilmese dahi SEGBİS talimat ile sanıkların hazır edilmelerini istediler. Ancak hakim, yeni bir usul yaratarak vekillerin soracakları soruları mahkemeye yazılı olarak bildirmelerini, mahkemenin soruları uygun görürse sanıklara ileteceğini söyleyerek bir ara karar oluşturdu. Bunun üzerine “reddi hakim” talebinde bulunuldu ve talebin değerlendirilmesi için dosya nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderildi. Duruşma 28 Haziran'a ertelendi.

Duruşma öncesi Bursa Barosu avukatları Altınoluk ve Aydın, Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, yönetim kurulu üyeleri ve Metin Lokumcu'nun ailesiyle de bir araya geldiler.